Category Archives: αρχάριος μελισσοκόμος

Μελισσοκομία και αντιπυρική περίοδος

Μελισσοκομία και αντιπυρική περίοδος

Ως γνωστό η 1η Μάιου κάθε έτους σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας η οποία διαρκεί

Μελίσσια μετά από πυρκαγιά

chiosnews.com

έως και την 31η Οκτωβρίου. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι προκειμένου να προστατευτούν τα δάση και οι αγροτικές εκτάσεις που “φιλοξενούν” μελίσσια.

Η σχετική πυροσβεστική διάταξη είναι η υπ’ αριθ. 9/2000 (ΦΕΚ  Β’ 1459/30-11-2000): “Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις”.

 

διαβάστε περισσότερα

Οξαλίδα – ξινήθρα – ξινοτρίφυλλο (Oxalis pes caprae)

Οξαλίδα – ξινήθρα – ξινοτρίφυλλο (Oxalis pes caprae)

Μελισσοκομικά φυτά - οξαλίδαΤις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου επισκέφτηκα ένα παραθαλάσσιο χωριό του Ν. Αχαΐας. Παρατήρησα λοιπόν ότι στην περιοχή αυτή – όπου κυριαρχούν ελαιώνες και αμπελώνες – βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η ανθοφορία της οξαλίδας. Το ξινοτρίφυλλο (όπως το λένε οι ντόπιοι – αν και δεν έχει σχέση με το τριφύλλι) είναι μελισσοκομικό φυτό καθώς δίνει γύρη αλλά και νέκταρ και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη συντήρηση των μελισσοσμηνών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με το πόσο έντονα το δούλευαν οι μέλισσες ενός γειτονικού μελισσοκομείου γεγονός στο οποίο συνέβαλλε η κατάλληλη  θερμοκρασία (15 – 160 C) τις ώρες μεταξύ 10.00 – 13.00.  Το θέαμα ήταν κάτι παραπάνω από απολαυστικό!!!

 

διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για αρχάριους μελισσοκόμους

Συμβουλές για αρχάριους μελισσοκόμους
Συμβουλές για αρχάριους μελισσοκόμους

By Reg Spiller/Getty Images

Ο κ. Αηδόνης Βασίλης* εξηγεί τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία ή έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα στο συγκεκριμένο κλάδο.

* Ο κ. Αηδόνης είναι Γεωπόνος Msc και εργάζεται ως Eπόπτης Mελισσοκομίας στο Mελισσοκομικό Kέντρο Στερεάς Ελλάδας. Είναι εισηγητής στα σεμινάρια μελισσοκομίας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών και ερασιτέχνης μελισσοκόμος.

διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά των μελισσιών στο θυμάρι

Μεταφορά των μελισσιών στο θυμάρι

Μέλισσα βοσκάει σε θυμαρότοπο

Την τελευταία εβδομάδα του Μαίου τα μελίσσια μεταφέρθηκαν σε θυμαρότοπο στην Ανατολική Αττική. Είχε προηγηθεί η παραμονή τους στην πορτοκαλιά όπου την ανθοφορία της διαδέχτηκαν εντός του Μαΐου το αλογοθύμαρο, το αγκάθι και άλλα αυτοφυή φυτά της περιοχής τα οποία δεν γνωρίζαμε. Παρατηρούσαμε όμως το φρέσκο νέκταρ και τις πολύχρωμες γύρες τους να αποθηκεύονται στις κηρήθρες μας. Έτσι τα μελίσσια συντηρήθηκαν πολύ καλά μέχρι τα τέλη Μαΐου που μεταφέρθηκαν στο θυμάρι.

διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά των μελισσιών στην πορτοκαλιά (Νο 1)

Μεταφορά των μελισσιών στην πορτοκαλιά (Νο 1)

Ανθισμένη πορτοκαλιάΣτις αρχές του Μαρτίου ξεκινήσαμε τροφοδότηση των μελισσιών με σιρόπι (ζάχαρη : νερό = 1 : 1,5) προκειμένου να διεγείρουμε την ωοτοκία των βασιλισσών. Όμως η διεγερτική τροφοδοσία δεν εφαρμόστηκε κατάλληλα λόγω του ότι μεσολάβησαν ημέρες με κακοκαιρία και ουσιαστικά τα μελίσσια τροφοδοτήθηκαν κάποιες “καλές” ημέρες του μήνα. Έτσι δεν πρόλαβαν όλα να αναπτυχθούν ικανοποιητικά μέχρι τις 4 Απριλίου….

διαβάστε περισσότερα

Επιθεώρηση μελισσοκομείου νωρίς την άνοιξη

Επιθεώρηση μελισσοκομείου νωρίς την άνοιξη

Επιθεώρηση μελισσοκομείου νωείς την άνοιξη

Την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη, ύστερα από ένα διήμερο απίστευτης βροχόπτωσης (για την Αττική τουλάχιστον), η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά αγγίζοντας τους 20 βαθμούς C. Έτσι μας δόθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφτούμε τα μελίσσια μας και να επιθεωρήσουμε την κατάστασή τους. Η τελευταία επίσκεψη είχε γίνει στο πρώτο 10ήμερο του μήνα αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων είχαμε ελέγξει τότε μόνο την επάρκεια τροφών (ζυμάρι) χωρίς να τα ενοχλήσουμε περαιτέρω. διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκόμος – Επαγγελματικό Περίγραμμα

Μελισσοκόμος – Επαγγελματικό Περίγραμμα

Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Δεδομένης της μεγάλης ανάπτυξης που παρατηρείται στο χώρο της μελισσοκομίας τα τελευταία χρόνια, ας δούμε πως “αναλύεται” το επάγγελμα του μελισσοκόμου μέσω του αντίστοιχου Επαγγελματικού Περιγράμματος (ΕΠ) το οποίο αναπτύχθηκε και πιστοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (πρώην ΕΚΕΠΙΣ).

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία ανάπτυξης του εν λόγω ΕΠ, συνοπτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

διαβάστε περισσότερα

Αρχικό κόστος μελισσοκομικού εξοπλισμού

Αρχικό κόστος μελισσοκομικού εξοπλισμού

αρχάριος μελισσοκόμος

Το αρχικό κόστος εγκατάστασης του μελισσοκομείου μας (10 κυψέλες), αφορούσε στις εξής δαπάνες:

  • Παραφυάδες: Αγοράστηκαν 10 παραφυάδες προς 80€ η μία. Κάθε παραφυάδα ήταν 5 πλαισίων δηλ. 2 ή 3 πλαίσια με γόνο και 3 ή 2 πλαίσια αντίστοιχα με τροφές (μέλι). Δηλαδή το κόστος ανά πλαίσιο ανήλθε στα 16€. Νομίζω, ότι η τιμή ήταν “τσιμπημένη” καθώς από μια μικρή έρευνα που έκανα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η μέση τιμή πώλησης μιας παραφυάδας κυμαίνεται στα 60€ (12€ / πλαίσιο). Από την άλλη όμως, θεωρώ ότι το επιπλέον κόστος “αντισταθμίστηκε” στη συνέχεια από τη βοήθεια που μας παρείχε ο μελισσοκόμος που μας τις πούλησε . διαβάστε περισσότερα

Αγορά και προετοιμασία κυψελών

Αγορά και προετοιμασία κυψελών

προετοιμασία κυψελώνΟι πρώτες 10 κυψέλες αγοράστηκαν από γνωστή(;) βιοτεχνία κατασκευής κυψελών. Προκειμένου να ελέγξω την ποιότητα του ξύλου και της κατασκευής, έδειξα μια κυψέλη σε γνωστό μου επιπλοποιό ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για «καλή δουλειά». Δοκιμαστικά, αγοράσαμε επίσης και ένα πάτωμα από κατάστημα μελισσοκομικών εφοδίων το οποίο αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν κατώτερης ποιότητας: “άγρια” εξωτερική επιφάνεια, μη σωστή συναρμολόγηση των τμημάτων (η μία πλευρά ξεκόλλησε μετά από 2 ημέρες),  μικροσκισίματα στο ξύλο δηλ. κάποια από τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται εδώ και δηλώνουν το μέτριο της κατασκευής. διαβάστε περισσότερα