Οξαλίδα – ξινήθρα – ξινοτρίφυλλο (Oxalis pes caprae)

Οξαλίδα – ξινήθρα – ξινοτρίφυλλο (Oxalis pes caprae)

Μελισσοκομικά φυτά - οξαλίδαΤις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου επισκέφτηκα ένα παραθαλάσσιο χωριό του Ν. Αχαΐας. Παρατήρησα λοιπόν ότι στην περιοχή αυτή – όπου κυριαρχούν ελαιώνες και αμπελώνες – βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η ανθοφορία της οξαλίδας. Το ξινοτρίφυλλο (όπως το λένε οι ντόπιοι – αν και δεν έχει σχέση με το τριφύλλι) είναι μελισσοκομικό φυτό καθώς δίνει γύρη αλλά και νέκταρ και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη συντήρηση των μελισσοσμηνών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με το πόσο έντονα το δούλευαν οι μέλισσες ενός γειτονικού μελισσοκομείου γεγονός στο οποίο συνέβαλλε η κατάλληλη  θερμοκρασία (15 – 160 C) τις ώρες μεταξύ 10.00 – 13.00.  Το θέαμα ήταν κάτι παραπάνω από απολαυστικό!!!

 

Η Οξαλίδα ή ξινήθρα κατάγεται από τη Νότια Αφρική απ” όπου πιστεύεται ότι διαδόθηκε και σε άλλες χώρες. Θεωρείται φυτό των τροπικών και υποτροπικών περιοχών και στην Ευρώπη απαντάται κυρίως στη Μεσογειακή ζώνη.

Μελισσοκομικά φυτά - οξαλίδα

Στην Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδομένη σε ελαιώνες, αμπελώνες και εσπεριδοειδώνες, ενώ με μικρότερη συχνότητα απαντάται και σε άλλες καλλιέργειες καθώς και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις.

Ξινήθρα σε αμπελώνα

Ευδοκιμεί περισσότερο σε βαριά, γόνιμα εδάφη, με ιδιαίτερη προτίμηση στα όξινα. Πρόκειται για πολύ “ενοχλητικό” ζιζάνιο το οποίο δρα ανταγωνιστικά ως προς το καλλιεργούμενο είδος.

Μελισσοκομικά φυτά - ξινήθρα

Μελισσοκομικά φυτά - ξινοτρίφυλλο

Έχει ύψος δεκαπέντε περίπου εκατοστά και τα φύλλα της μοιάζουν πολύ με τα φύλλα του τριφυλλιού. Εκφύονται κοντά στη ρίζα, έχουν μακρύ μίσχο και καθένα αποτελείται από τρία μικρά καρδιόσχημα φύλλα.

Μελισσοκομικά φυτά - Οξαλίδα

Μελισσοκομικά φυτά - οξαλίδα

Το φυτό αυτό περιέχει οξαλικό οξύ. Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή να μην καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. από ζώα που βόσκουν).

 Τη Ξινήθρα, θα τη βρούμε ανθισμένη από το Δεκέμβρη μέχρι και το Μάη.

Μελισσοκομικά φυτά - οξαλίδα

Μελισσοκομικά φυτά -ξινήθρα

Πηγή: «Γεωργία Κτηνοτροφία», τεύχος 5/1991

Share

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>