Μελισσοκομία και αντιπυρική περίοδος

Μελισσοκομία και αντιπυρική περίοδος

Ως γνωστό η 1η Μάιου κάθε έτους σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας η οποία διαρκεί

Μελίσσια μετά από πυρκαγιά

chiosnews.com

έως και την 31η Οκτωβρίου. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι προκειμένου να προστατευτούν τα δάση και οι αγροτικές εκτάσεις που “φιλοξενούν” μελίσσια.

Η σχετική πυροσβεστική διάταξη είναι η υπ’ αριθ. 9/2000 (ΦΕΚ  Β’ 1459/30-11-2000): “Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις”.

 

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 της εν λόγω διάταξης αναφέρονται τα εξής:

  • Άρθρο 9

Κάπνισμα μελισσών

1.   Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον :

α. Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση  τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

β.  Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους  είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

γ. Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα  νερού).

δ. Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Ειδικά  κατά  την αντιπυρική  περίοδο  επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση).

2. Το  κάπνισμα  μελισσών  που  είναι  σε  κορμούς   δένδρων   επιτρέπεται   εκτός   αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί  τα προληπτικά μέτρα της προηγουμένης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.

Μελισσοκομείο σε δάσος

melisakis.blogspot.gr

 

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία ή όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Λάβετε σοβαρά υπόψη (κυρίως οι αρχάριοι μελισσοκόμοι καθώς οι παλαιότεροι το ξέρουν ήδη) ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχή που υπάρχουν μελίσσια, ο μελισσοκόμος θεωρείται ένας από τους κύριους υπόπτους.

 

 

 

Εκτάσεις στις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του παρόντος  κανονισμού είναι:

 α) Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, όπως αυτές ορίζονται και περιγράφονται στις παραγρ. 1,2,3,4 και 5 του άρθρου 3 του Ν.998/1979.  

β) Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και οι βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις, που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, σε ανώμαλα εδάφη και σε λόφους, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 3 του Ν.998/1979 και

γ) Οι αγροτικές εκτάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 2 του  Ν.Δ. 3030/1954.

 

  • Διαβάστε όλη την πυροσβεστική διάταξη υπ’ αριθ: 9/2000 εδώ
  • Διαβάστε επίσης (κλικ στην εικόνα):

Νομοθεσία για τη μελισσοκομία και τα δάση

Share

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>