Μελισσοκομία λοιπόν…

Μελισσοκομία λοιπόν…

μελισσοκομία λοιπόνΗ πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο της μελισσοκομίας ήταν κατά τη διάρκεια του 4ου  έτους φοίτησης μου στη γεωπονική (Γ.Π.Α.) όπου διδάχθηκα το αντίστοιχο μάθημα – θεωρία και εργαστήριο – δυστυχώς ΜΟΝΟ για ένα εξάμηνο. Ο καθηγητής ήταν εξαιρετικός αλλά λόγω του μικρού αριθμού μαθημάτων και της ελλιπούς πρακτικής άσκησης, οι γνώσεις που αποκόμισα περιορίστηκαν στο στενό πλαίσιο της εξεταστέας ύλης.

Η ουσιαστική “γνωριμία” με το χώρο της μελισσοκομίας πραγματοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα, όταν εργάστηκα ως επιθεωρητής γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων οι οποίες εφάρμοζαν βιολογικό τρόπο παραγωγής. Έτσι, γνώρισα επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μελισσοκόμους οι οποίοι είτε ενδιαφέρονταν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους ως “βιολογικά” είτε ασκούσαν ήδη βιολογική μελισοκομία.

Βρέθηκα λοιπόν στο “πεδίο” όπου ήρθα σε επαφή με τη κοινωνία των μελισσών και –ομολογουμένως- εντυπωσιάστηκα. Προκειμένου λοιπόν να ανταπεξέλθω όσο το δυνατόν καλύτερα στα “καθήκοντά” μου ξεκίνησα να διαβάζω μελισσοκομία (συνειδητοποιημένα πλέον), παρακολούθησα μελισσοκομικά σεμινάρια μικρής διάρκειας, επισκέφτηκα μερικά μελισσοκομεία και συζήτησα με ανθρώπους του κλάδου. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα του χώρου (που δυστυχώς είναι πολλά), είδα από κοντά τι σημαίνει νομαδική μελισσοκομία αλλά κυρίως συνειδητοποίησα το μέγεθος της ικανοποίησης που αποφέρει η ενασχόληση με τις μέλισσες στους μελισσοκόμους. Σταδιακά το ενδιαφέρον μου αυξανόταν και άρχισα να σκέφτομαι να ασχοληθώ ερασιτεχνικά με το αντικείμενο (η αλήθεια είναι, ότι όντας απόφοιτος Ζωικής Παραγωγής, η επιθυμία να ασχοληθώ με την πρωτογενή παραγωγή προϋπήρχε στο μυαλό μου). Σε αυτό συνέβαλλαν και οι προτροπές κάποιων παραγωγών οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να μου δώσουν τις πρώτες μου κυψέλες…

Για διάφορους λόγους δεν έπαιρνα την απόφαση να ξεκινήσω μέχρι την φετινή άνοιξη όταν συζητώντας με ένα φίλο και συνάδελφο αποφασίσαμε να το κάνουμε πράξη από κοινού. Το σκεπτικό μας ήταν ότι θα ασχοληθούμε  με τη μελισσοκομία πρώτα και κύρια γιατί μας αρέσει και σταδιακά αξιολογώντας τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις μας και τις δυνατότητες που θα έχουμε, θα επανεξετάσουμε τις όποιες προοπτικές μας ανοιχτούν. Γνωρίζουμε ότι το οικονομικό όφελος θα αργήσει αρκετά να έρθει ενώ παράλληλα θα ξοδεύουμε χρήματα και χρόνο, ότι θα κάνουμε λάθη  και γενικότερα θα συναντήσουμε πολλές δυσκολίες. Από την άλλη μεριά είμαστε αρκετά “προσγειωμένοι” και έτσι θεωρώ πως θα αποφύγουμε τον κίνδυνο της πρόωρης απογοήτευσης. Πάνω από όλα όμως έχουμε τη διάθεση και τη θέληση να προσπαθήσουμε γιατί το αντικείμενο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητο τόσο από επιστημονικής όσο από πρακτικής άποψης.

Έξι μήνες μετά, ετοιμαζόμαστε για το ξεχειμώνιασμα των πρώτων μας μελισσιών και όσο περνάει ο καιρός τόσο το ενδιαφέρον μας και η αγάπη για τη μελισσοκομία όσο και η διάθεση για προσπάθεια αυξάνει.

Μελισσοκομία λοιπόν….

 

Share

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>