Ασκοσφαίρωση (κιμωλίαση, γύψινος γόνος)

Ασκοσφαίρωση (κιμωλίαση, γύψινος γόνος)

Νεκρές (μουμιοποιημένες) προνύμφες μελισσών προσβεβλημένες από ασκοσφαίρωσηΚατά τη διάρκεια της πρώτης επιθεώρησης των μελισσιών μου στο θυμαρότοπο εντόπισα ένα από αυτά να έχει προσβληθεί από ασκοσφαίρωση καθώς στη μία πλευρά του πατώματος υπήρχαν μουμιοποιημένες προνύμφες άσπρου και μαύρου χρώματος (γύψινος γόνος).

Η ασκοσφαίρωση , ως γνωστό, οφείλεται σε μύκητα (Ascosphaera apis) επομένως ευνοείται από μεταβολές στη υγρασία και την θερμοκρασία εντός της κυψέλης. Προσβάλλεται ο γόνος ηλικίας 3-4 ημερών  ο οποίος καλύπτεται από το άσπρο μυκήλιο του μύκητα έως ότου μετατραπεί σε μία σκληρή μάζα (μούμιες). Οι μαύρου χρώματος μούμιες περιέχουν τα σπόρια του μύκητα με τα οποία και εξαπλώνεται.

Θεωρητικά ένα δυνατό μελίσσι θα ξεπεράσει την ασθένεια μόνο του ωστόσο μία εκτεταμένη προσβολή απαιτεί πιο δραστικά μέτρα όπως το κάψιμο των μολυσμένων πλαισίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως συνιστάται:

 • μετάγγιση του σμήνους σε νέα κυψέλη και η απολύμανση της παλιάς.
 • απομάκρυνση και κάψιμο των νεκρών προνυμφών.
 • τροφοδότηση του μελισσιού ή μεταφορά σε ανθοφορία.
 • σημάδεμα των προσβεβλημένων πλαισίων ώστε να μην μετακινηθούν σε άλλα μελίσσια.
 • αντικατάσταση της βασίλισσας…(αν και σε αυτό δε συμφωνούν όλοι)

  Οι μαύρες "μούμιες", περιέχουν τα σπόρια του μύκητα Ascophaera apis

  Μουμιοποιημένες προνύμφες στο πάτωμα της κυψέλης

Επιθεωρώντας σχολαστικά τα πλαίσια με γόνο (7 συνολικά) διαπίστωσα ότι η προσβολή δεν ήταν εκτεταμένη μιας και το ποσοστό των νεκρών προνυμφών ήταν  πολύ μικρό. Έτσι, άλλαξα κυψέλη, απολύμανα την παλιά με φλόγιστρο, κατέστρεψα το νεκρό γόνο, τροφοδότησα με ζυμάρι και έσταξα λίγες σταγόνες Betadin (μυκητοκτόνο κλπ) επάνω στα πλαίσια. Το μελίσσι 1,5 μήνα μετά φαίνεται να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα. Από την άλλη βέβαια καθυστέρησε η ανάπτυξή του (6 γόνοι)…

Πιθανά αίτια εμφάνισης της ασθένειας θα μπορούσαν να είναι:

 • η αύξηση της υγρασίας εντός της κυψέλης (π.χ. από λάθος χειρισμούς).
 • λίγος πληθυσμός για να καλύψει το γόνο ο οποίος κρυώνει.
 • η απότομη διακοπή της νεκταροέκκρισης μιας και τα μελίσσια προέρχονταν από διαδοχικές ανθοφορίες του Απριλίου και του Μαίου και μεταφέρθηκαν στο θυμάρι πριν αρχίσει η νεκταροέκριση.

Θεωρώ όμως ότι η ασθένεια μεταδόθηκε από το διπλανό μελισσοκομείο (στο οποίο παρουσίασε έξαρση), είτε με την παραπλάνηση των μελισών (ή και τη λεηλασία) είτε με σπόρια από το περιβάλλον.

Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι τα σπόρια του Αscosphaera apis έχουν διάρκεια ζωής:

 • 15 χρόνια στο περιβάλλον
 • 2 χρόνια στο μέλι και
 • 1 χρόνο στη γύρη

 

Δες επίσης;

Share

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>