Μεταφορά των μελισσιών στο θυμάρι

Μεταφορά των μελισσιών στο θυμάρι

Μέλισσα βοσκάει σε θυμαρότοπο

Την τελευταία εβδομάδα του Μαίου τα μελίσσια μεταφέρθηκαν σε θυμαρότοπο στην Ανατολική Αττική. Είχε προηγηθεί η παραμονή τους στην πορτοκαλιά όπου την ανθοφορία της διαδέχτηκαν εντός του Μαΐου το αλογοθύμαρο, το αγκάθι και άλλα αυτοφυή φυτά της περιοχής τα οποία δεν γνωρίζαμε. Παρατηρούσαμε όμως το φρέσκο νέκταρ και τις πολύχρωμες γύρες τους να αποθηκεύονται στις κηρήθρες μας. Έτσι τα μελίσσια συντηρήθηκαν πολύ καλά μέχρι τα τέλη Μαΐου που μεταφέρθηκαν στο θυμάρι.

Εκεί, η ανθοφορία δεν είχε ξεκινήσει ακόμη.

Θάμνος θυμαριού πριν την άνθιση

Θυμάρι στις 25 Μαίου

To Θυμάρι ξεκίνησε σταδιακά γύρω στις 10 Ιουνίου, στις 20 του μήνα η ανθοφορία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και την 1η εβδομάδα του Ιουλίου είχε σταματήσει.

Ανθισμένος θάμνος θυμαριού

Για το μεσοδιάστημα (10 ημέρες περίπου) μέχρι την έναρξη της νεκταροέκκρισης, οι ανάγκες για τροφή καλύφτηκαν με καταμερισμό των αποθεμάτων σε όλες τις κυψέλες ανάλογα με τη δυναμικότητά τους. Επιπλέον, με το κατέβασμα του ανοιχτού γόνου στον εμβρυοθάλαμο και το ανέβασμα του σφραγισμένου γόνου στον μελιτοθάλαμο δόθηκε χώρος στις μέλισσες να τοποθετήσουν το φρέσκο νέκταρ, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να έχουμε και γόνο στα πλαίσια με νέκταρ που λογικά περιμένουμε να τρυγήσουμε. Έτσι, τα μελισσάκια μας έκαναν τη δουλειά τους και εμάς ικανοποιημένους καθώς τρυγήσαμε 70 κιλά μελάκι (από 8 κυψέλες). Οι 2 τριόροφες έδωσαν 30-35 κιλά ενώ οι υπόλοιπες 6 ήταν διόροφες. Αφήσαμε ωστόσο αρκετά μέλια μέσα στις κυψέλες. 

Κηρήθρα με σφραγισμένο μέλι θυμαριού

Ο καιρός σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι ευνόησε. Έπεσαν κανά δυό βροχές την 1η εβδομάδα του Ιουνίου και γενικά οι άνεμοι ήταν “υγροί”. Από την άλλη όμως υπήρχαν και μέρες με ισχυρούς ανέμους (5 – 6 μποφόρ) γεγονός που θα περιόρισε σημαντικά το πέταγμα των μελισσών αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο να μείωσε ενδεχομένως την παραγωγή μιας και δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης από προηγούμενες χρονιές.

Χρησιμοποίησα επίσης, για πρώτη φορά βασιλικό διάφραγμα με πόρτα.

Βασιλικό διάφραγμα ανάμεσα σε εμβρυοθάλαμο και μελιτοθάλαμο

                    Βασιλικό διάφραγμα

Δυστυχώς, δεν μπορούσα να παρακολουθώ συστηματικά τη συμπεριφορά των μελισσών μετά την τοποθέτησή του (δηλ. αν οι μέλισσες συνήθισαν την επάνω είσοδο, αν ανέβαιναν στον μελιτοθάλαμο με ευκολία κλπ). Το συγκεκριμένο μελίσσι είχε πληθυσμό του 14-15 πλαίσια. Στον εμβρυοθάλαμο είχε περίπου 8 πλαίσια γόνου ενώ στον όροφο 4 πλαίσια τα οποία γέμιζαν συνεχώς με νέκταρ. 10 ημέρες μετά την τοποθέτηση του διαφράγματος τα πλαίσια με νέκταρ είχαν γίνει 6 και είχαν γεμίσει αλλά δεν είχε σφραγιστεί κανένα. (Την ίδια μέρα τρύγησα τα πρώτα πλαίσια από τις υπόλοιπες). Τελικά αφαίρεσα το διάφραγμα και τα μελισσάκια σφράγισαν μόνο τα 2 από τα συνολικά έξι πλαίσια.
Το διάφραγμα έκανε τη δουλειά του (οι μέλισσες γέμισαν 6 πλαίσια με νέκταρ στο μελιτοθάλαμο) αλλά δεν ξέρω αν συνέβαλε στο να μείνουν 4 πλαίσια ασφράγιστα.

Share

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>