1. What’s killing our bees? (BBC, 2013)

Honey bees documentary - Μελισσοκομικό ντοκιμαντέρΟ Bill Turnbull ερευνά ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια τηςΒρετανικής επαρχίας: τι είναι αυτό που σκοτώνει τις μέλισσες…Είναι ένα ερώτημα που έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων. Η κλιματική αλλαγή, τα εντομοκτόνα, ακόμα και ένας θανατηφόρος ιός έχουν κατά καιρούς θεωρηθεί ως τα βασικά αίτια.

Ο Bill, όντας ο ίδιος μελισσοκόμος, είναι εξοικειωμένος με το φαινόμενο αυτό. Στην προσπάθειά του να το εξηγήσει συναντά επιστήμονες οι οποίοι τοποθετούν πομπούς επάνω στις μέλισσες και με τη βοήθεια ραντάρ προσπαθούν να δώσουν την δική τους εκδοχή.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις 28 Αυγούστου 2013 από το BBC 2

 •  Δείτε το ντοκιμαντέρ:

 

 2. Mutant bees invading America, (2013)

Μελισσοκομικά ντοκιμαντέρ Περίπου 50 χρόνια πριν, κάποιοι επιστήμονες στη Ν. Αμερική προσπάθησαν να “δημιουργήσουν” μια υβριδική  φυλή μέλισσας η οποία θα μπορούσε να παράξει περισσότερο μέλι.  Αντί αυτού δημιούργησαν σμήνη μεγάλων (σε μέγεθος) επιθετικών μελισσών τα οποία έχουν κατακλύσει το Μεξικό και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες με αποδείξεις ότι προσαρμόζονται σταδιακά και στα ψυχρότερα κλίματα και εξαπλώνονται στις βόρειες πολιτείες.

Αυτές οι “αφρικάνoποιημένες” μέλισσες , κοινώς γνωστές ως “μέλισσες δολοφόνοι”, είναι υβριδικές φυλές των δυτικών φυλών μελισσών, (Apis mellifera ), που παρήχθησαν  αρχικά με διασταύρωση της Αφρικανικής μέλισσας (A. m . scutellata) , με διάφορες ευρωπαϊκές μέλισσες όπως η ιταλική μέλισσα A. m . ligustica και η ιβηρική μέλισσα (A. m . iberiensis). H υβριδική φυλή μελισσών είναι πολύ πιο “αμυντική” από οποιοδήποτε από τα διάφορα ευρωπαϊκά υποείδη. Μικρά σμήνη των αφρικανοποιημένων μελισσών είναι σε θέση να υπερισχύσουν έναντι των ευρωπαϊκών φυλών μελισσών εισβάλλοντας  μέσα στις κυψέλες τους, σκοτώνοντας την “ευρωπαική” βασίλισσα και εγκαθιστώντας την δική τους.

Από το 2002 , οι Αφρικάνικες μέλισσες  εξαπλώθηκαν σταδιακά από τη Βραζιλία, νότια προς τη βόρεια Αργεντινή και βόρεια προς την Κεντρική Αμερική, το Τρινιντάντ (Δυτικές Ινδίες), το Μεξικό, το Τέξας, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, το Νέο Μεξικό, τη Φλόριντα, και τη νότια Καλιφόρνια. Η επέκτασή τους σταμάτησε για ένα διάστημα στο ανατολικό Τέξας, πιθανώς λόγω του μεγάλου πληθυσμού των μελισσών στην περιοχή αυτή. Ωστόσο , το γεγονός ότι στη νότια Λουιζιάνα βρέθηκαν αφρικανοποιημένες μέλισσες, φανερώνει ότι το είδος αυτό έχει ξεπεράσει αυτό το “εμπόδιο”.

Τον Ιούνιο του 2005, διαπιστώθηκε ότι οι μέλισσες είχαν διεισδύσει στα σύνορα του Τέξας και εξαπλώθηκαν στο νοτιοδυτικό Αρκάνσας . Στις 11 Σεπτεμβρίου , 2007, ο Επίτροπος Bob Odom του Τμήματος Γεωργίας και Δασών , δήλωσε ότι οι Αφρικάνικες μέλισσες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης. Τον Φεβρουάριο του 2009, οι αφρικανοποιημένες  μέλισσες βρέθηκαν στη νότιο Γιούτα. Τον Οκτώβριο του 2010, ένας 73χρονος σκοτώθηκε από ένα σμήνος των εν λόγω μελισσών ενώ εκτελούσε κηπουρικές εργασίες  στην ιδιοκτησία του στη νότια Γεωργία, όπως αναφέρθηκε από το Τμήμα Γεωργίας της Γεωργίας. Το 2012 κρατικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια αποικία βρέθηκε για πρώτη φορά σε ένα μελισσοκομείο στην επαρχία Monroe στο ανατολικό Τενεσί. Τον Ιούνιο του 2013, ο 62 χρονος Larry Goodwin από το Τέξας, σκοτώθηκε από ένα σμήνος από μέλισσες….

 •  Δείτε το ντοκιμαντέρ:

 

 3. More than honey, (2012)

Μελισσοκομικό ντοκιμαντέρΟ Albert Einstein είπε κάποτε: «Αν ποτέ εκλείψουν οι μέλισσες, στην ανθρωπότητα θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής.»……… Τα τελευταία πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια μέλισσες απλώς εξαφανίστηκαν, για λόγους που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Αν οι μέλισσες συνεχίσουν να πεθαίνουν με τον ίδιο ρυθμό, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και για τους ανθρώπους: περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής της τροφής μας εξαρτάται από τη γονιμοποίηση των φυτών από τις μέλισσες.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Ελβετός δημιουργός, Markus Imhoof, αναζητά τους λόγους για τους οποίους πεθαίνουν οι μέλισσες σε ολόκληρο τον κόσμο και απειλούνται με εξαφάνιση. Με την επιμονή ενός ντετέκτιβ, ερευνά αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, από την Καλιφόρνια και την Κίνα, μέχρι την Αυστραλία.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ ταξιδεύουμε γνωρίζουμε καλλιεργητές αμυγδάλων στην Καλιφόρνια, έναν μελισσοκόμο στην ορεινή Ελβετία, έναν Γερμανό νευρολόγο που ερευνά εγκεφάλους μελισσών, έναν έμπορο γύρης στην Κίνα, αλλά και επιστήμονες στην Αυστραλία. Η προκλητική, αλλά και συγκινητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα…

Βραβεία

 • Βραβείο της Βαυαρίας για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ 2013, Germany
 • Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Santa Barbara IFF 2013, USA 
 • Βραβείο Κοινού – Solothurner Filmtage 2013, Switzerland 
 • Αυστριακό Βραβείο για τον Καλύτερο Ήχο για το 2013, Austria 
 • Κινηματογραφικό Βραβείο του Δημάρχου της Πόλης της Ζυρίχης – Switzerland 2012
 • Δείτε το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους (κλικ στην εικόνα):

Κάτι παραπάνω από μέλι - Μελισσοκομικό ντοκιμαντέρ

 

 

Σημ: Οι υπότιτλοι ενεργοποιούνται επιλέγοντας EL από το εικονίδιο «subtitles» στο πάνω δεξιό μέρος της οθόνης

 

 

4. The beekeper (Made by hand project, 2012)

The beekeper - made by hand project

The beekeper – made by hand project

 

Ο μελισσοκόμος είναι μια θαυμάσια ταινία μικρού μήκους για  την Megan Paska, μία μελισσοκόμο (και αγρότισσα) που μένει στην πόλη του Μπρούκλιν.

Το project «Made by Hand» είναι μια σύντομη σειρά ταινιών που «γιορτάζει″ τους ανθρώπους που κάνουν πράγματα με το χέρι – με βιώσιμο τρόπο, σε τοπικό επίπεδο, και με αγάπη για την τέχνη τους!!! Όπως λέει η ίδια η Megan: Αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο…

 • Δείτε την ταινία μικρού μήκους: (κλικ στην εικόνα)

Μελισσοκομικά ντοκιμαντέρ - beekeping documentaries

 

 

6. Bee – stroyed (France, 2012)

Bee-stroyed, μελισσοκομικά ντοκιμαντέρ, beekeping documentary

Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με την καταστροφή που έπληξε τη μελισσοκομία στη Γαλλία ξεκινώντας από το 1994, όταν πάνω από  400.000 μελίσσια (κυψέλες) πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο ύστερα από την εισαγωγή της συστηματικής νευροτοξίνης  Imidacloprid / Gaucho για εφαρμογή στην καλλιέργεια του ηλίανθου και του καλαμποκιού.

Η ταινία αποκαλύπτει είναι το γεγονός ότι η Bayer είπε ψέματα από την πρώτη στιγμή για την επίδραση του εν λόγω φυτοφαρμάκου στις μέλισσες αλλά και σε άλλους επικονιαστές.

Περιγράφει πώς η επιστήμη αγνοήθηκε, απειλήθηκε και θάφτηκε για πάνω από δέκα χρόνια και πώς κάθε επιστήμονας που τόλμησε διαδώσει την αλήθεια απειλήθηκε , εκφοβίστηκε, κακομεταχειρίστηκε , μετατέθηκε …… Καριέρες καταστράφηκαν  και οι ζωές των ανθρώπων υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το μόνο πράγμα που λειτούργησε  για τους Γάλλους μελισσοκόμους ήταν η άμεση δράση.  Η επιστήμη δεν λειτούργησε, οι ρυθμιστικές αρχές δεν λειτούργησαν, οι πολιτικοί δεν βοήθησαν όπως και η κυβέρνηση. Το μόνο πράγμα που ταρακούνησε την κυβέρνηση ήταν  οι χιλιάδες μελισσοκόμοι να κλείνουν τους δρόμους του Παρισιού και να προκαλούν μια τεράστια αναταραχή. Αυτό λειτούργησε .

 • Δείτε το 1ο μέρος του ντοκιμαντέρ:

 

 7. People, Plants and Polinators (national geographic, 2011)

National geographic - People, plants and pollinators

by Chris Kidd

Σας αρέσει η σοκολάτα;  Ο καφές;  Αυτά αλλά και εκατοντάδες άλλα τρόφιμα υπάρχουν λόγω των εντόμων επικονιαστών. Η σημασία των (απειλούμενων) ενδιαιτημάτων των εντόμων αυτών συχνά υποβαθμίζεται, αλλά ο Dino Martins  μας υπενθυμίζει την μεγάλη τους σπουδαιότητα.

«Οι επικονιαστές είναι μια από τις ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ της διατήρησης και κάτι που ο καθένας χρειάζεται- της τροφής».

Με μεταδοτικό ενθουσιασμό του και τις πρακτικές λύσεις του, ο  Martins ενεργεί ως επικονιαστής ο ίδιος, μεταφέροντας  σημαντικές πληροφορίες σε απομονωμένους αγρότες της Κένυας, σε μαθητές, ταξιδιώτες και επιστήμονες.

 • Δείτε το ντοκιμαντέρ:


 

 

8. Queen of the sun – What are the bees telling us? (2010) 

Μελισσοκομικό ντοκιμαντέρ - Η βασίλισσα του ήλιου

Το 1923, ο Rudolf Steiner, ένας επιστήμονας, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, προέβλεψε ότι σε 80 έως 100 χρόνια μέλισσες θα εξαφανίζονταν. Η πρόβλεψή του αυτή φαίνεται να βγαίνει αληθινή αφού με το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών  (CCD – Colony Collapse Disorder)  οι μέλισσες εξαφανίζονται μαζικά από τις κυψέλες τους χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί σαφής εξήγηση.

Μέσω μιας (ανησυχητικής) έρευνας για το τι κρύβεται πίσω από την πρόβλεψη του Steiner, το ντοκιμαντέρ  εξετάζει την παγκόσμιο φαινόμενο της κατάρρευσης των μελισσιών, μέσα από το πρίσμα μελισσοκόμων που ασκούν βιοδυναμική μελισσοκομία, επιστημόνων, αγροτών και φιλοσόφων.

Οι δημιουργοί της ταινίας θέλουν να τονίσουν  ότι παρά τα 10.000 χρόνια άσκησης της μελισσοκομίας,  η ιστορική και ιερή σχέση του ανθρώπου με τις μέλισσες έχει χαθεί λόγω της εντατικοποίησης της αγροτικής παραγωγής. Οι Michael Pollan, Vandana Shiva, Gunther Hauk και μελισσοκόμοι απ’ όλο τον κόσμο, συζητούν για μια δραματική ιστορία που αποκαλύπτει τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις για την ανανέωση μιας κουλτούρας σε ισορροπία με τη φύση.

 •  Δείτε το ντοκιμαντέρ:

 

9.Vanishing of the bees,  (2009)

Οι μέλισσες εξαφανίζονται μυστηριωδώς σε όλο τον πλανήτη. Για την ακρίβεια εξαφανίζονται κυριολεκτικά από τις μελισσοκομικό ντοκιμαντέρ - η εξαφάνιση των μελισσώνκυψέλες τους! Γνωστό ως Σύνδρομο Κατάρρευσης των Mελισσιών , το φαινόμενο αυτό έχει φέρει τους μελισσοκόμους σε απόγνωση και μία “βιομηχανία” που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μήλων, μπρόκολων, καρπουζιών, κρεμμυδιών, κερασιών και εκατοντάδων άλλων φρούτων και λαχανικών, σε κρίση. Στην ουσία, η μία στις τρεις μπουκιές φαγητού που καταναλώνουμε στο τραπέζι μας, προέρχεται από την επικονίαση των καλλιεργειών από τις μέλισσες.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους επαγγελματίες μελισσοκόμους David Hackenberg και ο Dave Mendes καθώς αγωνίζονται να κρατήσουν τα μελίσσια τους υγιή και να εκπληρώσουν τις συμβάσεις επικονίασης που έχουν υπογράψει, στις ΗΠΑ. Η ταινία περιγράφει το νομικό αγώνα που δίνουν οι δύο φίλοι καθώς και τα ταξίδια τους (διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό) στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τα μελίσσια τους. Με γυρίσματα στις ΗΠΑ , στην Ευρώπη , την Αυστραλία και την Ασία , το ντοκιμαντέρ εξετάζει την ανησυχητική εξαφάνιση των μελισσών αλλά και το μήνυμα που κρύβεται πίσω από το φαινόμενο αυτό και αφορά τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μητέρα γη.

Καθώς οι επιστήμονες βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τα αιτία, μελισσοκόμοι που ασκούν βιολογική (οργανική) μελισσοκομία δίνουν την δική τους εκδοχή για αυτή την τραγική απώλεια. Ωστόσο οι αντικρουόμενες απόψεις  αφθονούν και, μετά από χρόνια έρευνας, δεν έχει δοθεί καμία οριστική εξήγηση του μυστηρίου.

 • Δείτε το trailer:

10. Who killed the honey bee? (BBC – 2009)

Beekeping documentary - Μελισσοκομικά ντοκιμαντέρ Οι μέλισσες πεθαίνουν κατά εκατομμύρια . Είναι μια οικολογική κρίση που απειλεί να φέρει την παγκόσμια γεωργία σε αδιέξοδο . Tο ντοκιμαντέρ αυτό (που παρουσιάζεται από την δημοσιογράφο του BBC, Martha Kearny) διερευνά τις αιτίες για την απώλεια  των αποικιών των μελισσών σε όλο τον κόσμο , ερευνώντας τα πιθανά αίτια αυτής της καταστροφής.

Οι μέλισσες είναι το σημαντικότερο έντομο -επικονιαστής στον πλανήτη , υπεύθυνο για την παραγωγή προϊόντων για περισσότερες από 90 καλλιέργειες . Μήλα , μούρα , αγγούρια ,  καρύδια , λάχανα και ακόμη και το βαμβάκι θα δυσκολευτεί να παραχθεί εάν αποικίες μελισσών συνεχίζουν να μειώνονται με αυτό το ρυθμό . Άδειες κυψέλες έχουν αναφερθεί σε επαρχίες όπως το Taipei και το Tennessee. Στην Αγγλία , το πρόβλημα έχει θορυβήσει τους μελισσοκόμους οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στην Βουλή και ζήτησαν  από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την έρευνα για – όπως υποστηρίζουν –  μία δυνητικά μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από την τρέχουσα οικονομική κρίση .

Ερευνώντας το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο , η ταινία “ταξιδεύει” από τα αγροκτήματα της Καλιφόρνια στις πεδινές περιοχές της ανατολικής Βρετανίας  έως στην ενδοχώρα της Αυστραλίας . Μιλούν μελισσοκόμοi των οποίων η επιβίωση απειλείται από to Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών,  επιστήμονες επιφορτισμένοι με την επίλυση του προβλήματος , αλλά και μελισσοκόμοι από την Αυστραλία οι οποίοι κάνουν μια περιουσία “αντικαθιστώντας” τις μέλισσες του πλανήτη που πεθαίνουν . Εξετάζονται επίσης μερικές από τις πιθανές αιτίες του φαινομένου: πρόκειται για μια μάστιγα των μελισσών ; οφείλεται  στα φυτοφάρμακα;  στη κακή διατροφή;  ή οφείλεται σε κάτι ακόμα πιο τρομακτικό;;;

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί τμήμα μιας σειράς προγραμμάτων του BBC 4 που ερευνούν την “πορεία” της τροφής μας “από το χωράφι στο τραπέζι της κουζίνας μας”. Τεκμηριώνει την εξέλιξη στην οποία έχει υποβληθεί η εν λόγω διαδικασία στη Βρετανία τα τελευταία 100 χρόνια και εξετάζει πώς η ύπαιθρος έχει αλλάξει.

 • Δείτε το ντοκιμαντέρ:

 Beekeping documentary - Μελισσοκομικά ντοκιμαντέρ

 

11. Honey bee blues (Australia, 2009) 

Honey bee blues - Μελισσοκομικά ντοκιμαντέρ, beekeping documentaries

Το bluesτων μελισσών αφηγείται την ιστορία της μυστηριώδους  εξαφάνισης των μελισσών και τις προσπάθειες του Αυστραλιανού επιστήμονα Dr. Denis Anderson να τις σώσει από την καταστροφή.

Από τα δάση και τους οπωρώνες της Αυστραλίας στα (εντατικά) καλλιεργήσιμα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και τα υψίπεδα της Παπούα Νέας Γουινέας, το ντοκιμαντέρ είναι μια επιστημονική (και αστυνομική) ιστορία που προειδοποιεί για τον εν λόγω κίνδυνο.

Η ευρωπαϊκή μέλισσα (Apis mellifera) χρησιμοποιείται  για την παραγωγή μελιού και από μια “παγκόσμια βιομηχανία επικονίασης” αξίας δισεκατομμυρίων.  Χωρίς αυτήν, η ανθρωπότητα θα χάσει το 1/3 της παραγόμενης τροφής.  Οι μέλισσες δέχονται πολλές απειλές . Η βιομηχανοποίηση της  γεωργίας και η καταστροφή των οικοτόπων τους είναι μερικές από αυτές .

Ωστόσο, η  μεγαλύτερη ίσως απειλή είναι ένα θανάσιμο παρασιτικό άκαρι που ανακάλυψε  ο Anderson και το ονόμασε Varroa destructor. Το άκαρι αυτό έχει αποδεκατίσει  πληθυσμούς  μελισσών σε όλο τον κόσμο εκτός από την Αυστραλία η οποία είναι πλέον η μόνη χώρα που εξακολουθεί να έχει ευρωπαϊκές μέλισσες σε άγρια ​​κατάσταση. Στην Παπούα Νέα Γουινέα, ο  Άντερσον ανακαλύπτει ένα άλλο θανατηφόρο άκαρι  (Varroa jacobsoni), το οποίο προσθέτει μία ακόμα απειλή για τις μέλισσες παγκοσμίως. Ο Denis Anderson πιστεύει ότι η λύση για την εξάλειψη της Varroa βρίσκεται στα γονίδια της μέλισσας. Προσπαθεί να “απενεργοποιήσει” το γονίδιο μελισσών που επιτρέπει στο άκαρι  να αναπαραχθεί. Αν πετύχει , θα μπορέσει να σώσει τις τελευταίες ευρωπαϊκές μέλισσες από την εξαφάνιση.

 • Δείτε το ντοκιμαντέρ:

 

12. The last beekeper (2009)

Beekeping documentaries - Μελισσοκομικά ντοκιμαντέρ « Έχεις δει ποτέ καμία μέλισσα να τεμπελιάζει;», ρωτά ο μελισσοκόμος Jim Robertson. Οι μέλισσες δουλεύουν ακούραστα για αιώνες. Τώρα όμως εξαφανίζονται.

Προσπαθώντας να εκτιμήσει το μέγεθος της απώλειας, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις ζωές 3 επαγγελματιών μελισσοκόμων για ένα χρόνο, οι οποίοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Mελισσιών τους.

Καθώς μετακινούν τα μελισσοκομεία τους στους τεράστιους αμυγδαλεώνες της Καλιφόρνια για επικονίαση (γεγονός που απαιτεί την παρουσία της πλειοψηφίας των μελισσιών της Αμερικής) γίνεται οδυνηρά προφανές το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι καλλιέργειες.

 • Δείτε το trailer:

 

13. Jimmy and the wild honey hunters (BBC 2, 2008)

Μελισσοκομικά ντοκιμαντέρ - beekeping documentaries

Ο jimmy Doherty, χοιροτρόφος, ταξιδεύει στο Νεπάλ για να συναντήσει  μια ομάδα κατοίκων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να παράξουν το  ντόπιο μέλι τους.

Όντας φανατικός μελισσοκόμος με πάθος για το μέλι, ο Jimmy  ήταν ανέκαθεν συνεπαρμένος  από την τεράστια ποικιλία γεύσεων, απολαμβάνοντας ένα καλό μέλι όπως άλλοι απολαμβάνουν ένα καλό κρασί. Έτσι, όταν άκουσε για μια ομάδα ανθρώπων στο Νεπάλ που είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους προκειμένου να δοκιμάσουν το ντόπιο μέλι τους, ήξερε ότι έπρεπε να νιώσει την εμπειρία αυτή.

Ως “κυνηγός μελιού” o  Jimmy πρέπει να σκαρφαλώσει σε ένα τεράστιο βράχο για να φτάσει στη φωλιά περισσοτέρων από δύο εκατομμύρια μελισσών ενώ αιωρείται σε ύψος 200 ποδιών, προκειμένου να πάρει το μέλι τους. Αν τα καταφέρει, η ανταμοιβή δεν είναι μόνο ότι μαθαίνει περισσότερα για αυτές τις καταπληκτικές μέλισσες, αλλά και το ότι δοκιμάζει ένα από τα καλύτερα και πιο αγνά προϊόντα της φύσης –  γλυκό κ’ άγριο μέλι.

 • Δείτε το ντοκιμαντέρ:

 

14. Silence of the bees – (PBS Nature2007)

Μελισσοκομικό ντοκιμαντέρ Το χειμώνα του 2006 , ένα περίεργο φαινόμενο εμφανίστηκε στις αποικίες των μελισσών σε ολόκληρη την Αμερική. Χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος , εκατομμύρια μέλισσες – ο πιο πολύτιμος επικονιαστής φρούτων και λαχανικών –  εξαφανίστηκαν από τις κυψέλες τους .

Η εξαφάνιση των μελισσών  έθεσε σε κίνδυνο την παραγωγή των καλλιεργειών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και απειλεί την παροχή τροφής σε ολόκληρη τη χώρα.  Η “επιδημία” προβλημάτισε σε έντονο βαθμό τους ερευνητές οι οποίοι  προσπαθούν να αφενός να ανακαλύψουν γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν σε αριθμούς ρεκόρ και αφετέρου να τη σταματήσουν πριν εξαπλωθεί περαιτέρω .

Η σιωπή των μελισσών είναι η πρώτη σε βάθος ματιά στην αναζήτηση των αιτιών που οδηγούν στο μαζικό θάνατο των μελισσών . Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ “ταξιδεύουν”  τους τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο στις περιοχές όπου οι μέλισσες εξαφανίζονται , σε εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας , όπου οι επιστήμονες αγωνίζονται για να βρουν στοιχεία αλλά ακόμη και μέσα αποικίες των μελισσών .

Η σιωπή των μελισσών είναι η καθηλωτική ιστορία μιας εξελισσόμενης έρευνας  που αποσκοπεί να σώσει τις μέλισσες που πεθαίνουν έξω από την κυψέλη. Η ταινία προχωρά  πέρα από το άλυτο μυστήριο για να πει την ιστορία της ίδιας της μέλισσας , την ανεκτίμητη αξία της  στην διατροφής μας και ρίχνει μια ματιά στο τι διακυβεύεται αν οι μέλισσες εξαφανιστούν .

Η σιωπή των μελισσών εξερευνά τον περίπλοκο κόσμο της μέλισσας που απειλείται με αφανισμό και “μεταγγίζει” στους θεατές την αίσθηση του επείγοντος για να μάθουν και να εφαρμόσουν μεθόδους ώστε να βοηθηθούν αυτά τα εκπληκτικά έντομα.

 • Δείτε το ντοκιμαντέρ:

 

15. Tales from the hive – (PBS Nova, 2000)

Μελισσοκομικό ντοκιμαντέρ - Ιστορίες από την κυψέλη Η NOVA εξιστορεί ένα χρόνο από τη ζωή μιας αποικίας μελισσών με εκπληκτικές εικόνες που “μεταφέρουν” τους  θεατές μέσα στα πιο μύχια μυστικά της κυψέλης. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ πέρασε ένα χρόνο κατασκευάζοντας ειδικούς μακρο – φακούς και ένα “μελισσοκομικό στούντιο” ώστε να παρουσιάσει μερικές εκπληκτικές εικόνες όπως:

 • την γαμήλια πτήση της παρθένας βασίλισσας καθώς αυτή ζευγαρώνει στον αέρα με ένα κηφήνα
 • την μάχη ζωής και θανάτου μεταξύ δύο νεοεκκολαπτόμενων βασιλισσών για την διεκδίκηση του “θρόνου” της κυψέλης και
 • την ήττα – θάνατο μιας σφήκας που προσπαθεί να εισέλθει στην κυψέλη.

Η ταινία διερευνά επίσης  μυστήρια, όπως το περίφημο «κουνιστό χορό” μέσω του οποίου οι ανιχνεύτριες μέλισσες σηματοδοτούν την ακριβή κατεύθυνση και την απόσταση των πηγών νέκταρος ,στις υπόλοιπες μέλισσες της κυψέλης.  Μέσω του ντοκιμαντέρ, αναδύεται η “ζωντανή εικόνα” μιας εξαιρετικά οργανωμένης κοινωνίας των μελισσών, όπου τα πάντα βασίζονται πάνω σε μία πειθαρχημένη κατανομή καθηκόντων όπως η  κατασκευή κηρηθρών, η συλλογή τροφής και η αντιμετώπιση των εχθρών. Το ντοκιμαντέρ ανεβάζει το επίπεδο του κινηματογράφου της άγριας ζωής και προσφέρει μια αξέχαστη οπτική εμπειρία.

 • Δείτε το ντοκιμαντέρ:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>